Så här sköter du din lägenhet och bostad

Som hyresgäst är du ansvarig att underhålla din bostad eller lokal. Var därför noga med att vårda golv, väggar, tak och inredning kontinuerligt. De flesta ytorna i våra lägenheter är tåliga och lättskötta. För de flesta material finns också speciella föreskrifter som bör följas. De flesta material går att rengöra med ljummet vatten och milt rengöringsmedel.

(Klicka på respektive rubrik för mer info)


Badrum
En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel
är det bästa sättet att hålla porslin i WC och badrum snyggt. Ta bort wc-locket med jämna mellanrum och gör rent, spola av locket i duschen.
Tak
De flesta tak är svåra att rengöra.
Det går däremot bra att dammtorka taken emellanåt. Tänk på att ett jämnt smutsat tak oftast ser bättre ut än ett flammigt efter en misslyckad tvätt.
Skåp och snickerier
Tvätta målade och lackerade ytor
med vatten och milt rengöringsmedel. Undvik att använda skurpulver och starka rengöringsmedel då dessa ämnen kan göra ytan matt och repig.
Tvättstuga
Rengör silar och filter samt tvättmedelsfack
efter varje användning av tvättmaskin och torktumlare. Torka ur tvättmedelsfacket (det sitter en liten röd knapp längst in i facket så man kan ta loss det och tvätta det). Torka av maskinerna utvändigt. Rengör filter i tumlare liksom stänger och golv i torkrum. Torka ur tvätthon ordentligt, det får inte finnas några tvätt eller smutsränder kvar. Har du tvättat ylle så var noga med att även torka ur tvätt-trumman med våt trasa. Nästa hyresgäst som kommer tar ju för givet att maskinen är ren. Tänk på att en hel tvätt kan bli förstörd om luddet sitter kvar i maskinen. Släng tomma tvättmedelspaket och sköljmedelsflaskor i soporna och inte i luddspannen (töm luddspannen i brännbara sopor om den är full). Städa golvet i både tvättstuga och i torkrummet. Ställ tillbaka städredskapen.
Kök
Kyl & frys
ska regelbundet avfrostas för att ge en jämn temperatur och spara ström. Dessutom håller varorna längre. Hacka eller bryt inte bort isen då detta kan orsaka skada på kylgallret, låt istället isen tina.
Fett i filter och spiskåpor
ökar brandrisken. Rengör fläkt och ventiler regelbundet, då undviker du också att få ett fettlager på övriga ytor i lägenheten.
Rengör spisen
efter varje användning så inget bränns fast, det bästa är att enbart bruka en fuktig trasa. Använd däremot inte stålull som orsakar repor. För ugn och plåt finns effektiva rengöringsprodukter att köpa.
Avloppet i vasken
kan ibland lukta lite surt. Lösningen är Yes diskmedel blandat med varmt vatten som du häller i det ena avloppet samtidigt som du håller för det andra avloppet.
Har du en diskmaskin
i din lägenhet skall bottensilen rengöras ofta för att undvika stopp orsakat av fett och matrester.
Väggar
Tapetserade ytor med vinyl eller målade väggar
tvättas med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Papperstapeter med plastskikt kan torkas med fuktig trasa. Övriga papperstapeter samt väv- eller linnetapeter kan dammsugas eller bara dammas av. Fläckar kan gå bort med suddgummi.
Ska du borra
kan du behöva rätt plugg för din vägg. Fråga i fackhandeln efter rätt hjälpmedel.
Vid eventuell avflyttning
ska samtliga hål spacklas igen och målas eller tapetseras. Använd den färg eller tapet som är på väggen.
Ett tips är att använda sänggavel
för att undvika fettfläckar som blir från huvud. Du är nämligen även skyldig att åtgärda fläckar.
Om du måste göra ett hål i tapeten
så gör först ett snitt i tapeten för att undvika att det blir ett synligt hål. Vik undan fliken och borra eller spika hålet i väggen bakom. När du inte längre vill ha hålet är det bara att limma tillbaka tapetfliken på plats.
Fönster
Om du vill ha rullgardin eller persienn
till dina fönster i din lägenhet får du själv köpa och montera dessa. För att montera en markis behöver du ett godkännande från oss.
Golv
Ett bra sätt att skydda golvet
är att sätta glidknappar av filt på dina möblers fötter.
Rengör parkett och plastmatta
med fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka genast.
Linoleum
som är en kalkbaserad matta rengörs med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Torka genast. Polish används sparsamt och bara när golvet börjar bli slitet.

Tack för din hjälp!

Translate »