Välkommen till en fastighet förvaltad av Samfast

Hyresgäst

Du är välkommen som hyresgäst inom vår förvaltning och vi hoppas att du kommer att trivas.

Viktigt att veta

Här nedan följer vissa ordningsregler för dig som nyinflyttad hyresgäst. Allt är skrivet i största välmening för att få vårt framtida förhållande som hyresvärd och hyresgäst att fungera på bästa sätt. Vissa av reglerna är ganska tuffa men vi har nu slutit ett avtal som innebär både skyldigheter och rättigheter för båda parter. Och allt nedanstående är avsett för att du ska ha ett trivsamt, välskött och bekvämt boende i en privat fastighet.

Hyran

Hyran ska enligt hyreslagen vara betald senast den sista vardagen i månaden. Vid försenad betalning lägger vi på 50 kr i förseningsavgift vid nästa avisering. Är hyran inte betald efter en påminnelse lämnas ärendet vidare till vår jurist för inkasso och avhysning. Vi ser alltid mycket allvarligt på obetalda hyror och skulle hyran försenas med mer än tre veckor betyder detta alltid att vi avhyser berörd hyresgäst.

Tvättstugan

Tvättstugan är en gemensam inrättning som är till för alla boende. Av den anledningen är det viktigt att alla tar sitt ansvar så att inga anledningar till irritation uppstår. I de flesta hus vi förvaltar bokar man ett pass åt gången. Man lämnar alltid tvättstugan väl avstädad och avtorkad. Om man inte tagit sitt tvättpass i anspråk inom en timme från bokningstiden förlorar man passet.

Fester

Ni får gärna ha fester, bara det inte stör någon annan hyresgäst. Efter klockan 22.00 ska det alltid vara tyst på vardagar. Om du ska ha fest efter denna tid under någon helg ska ni först ha era grannars tillstånd. Vi skickar alltid en varning om ni har upplevts som störande. Andra gången klagomål förekommer och det anses vara allvarliga störningar, sägs ni upp för omedelbar avflyttning. Detta kan även avse andra störningar som till exempel en hund som skäller under långa perioder.

Sopor

I soprummen sorteras soporna i brännbart och komposterbart. Glas, papper, metall och batterier lämnas på respektive återvinningsstation som finns på olika platser i stadsdelen.

Rökning

Är inte tillåten i allmänna utrymmen. Vid rökning i lägenhet kan ni som hyresgäst bli skyldig att sanera lägenheten vid avflyttning.

Felanmälan

Vi försöker att hålla fastigheterna i så gott skick som vi bara kan med de ekonomiska ramar som vi arbetar inom. Men fel kan uppstå och då ska ni kontakta förvaltningen på telefon 0455-107 55 mellan 9.00–12.00. Eller via mail info@samfast.com

Akut fel

Om oturen är framme utanför kontorstid och det är mycket akut så har vi ett journummer 0740-422 679. Numret går till en personsökare där ni anger ert telefonnummer. Akuta fel är exempelvis: Värmen försvunnen, varmvatten saknas under mer än en timme, elen försvunnit i er lägenhet, vandaler i trapphus eller störande från grannen och de inte dämpar sig efter tillsägning. Kyl eller frys som går sönder är inte akut utan ska anmälas på kontorstid. Likaså om en tvättmaskin inte fungerar.

El

För att el ska kopplas på i lägenheten måste anmälan göras till Affärsverken. Vi medsänder anmälan som ni måste fylla i och skicka till Affärsverken. Ni kan även gå dit och lämna kortet. Besöksadressen är då Norra Kungsgatan 36 (vid varmbadhuset) vardagar 9.00–15.00, telefon 0455-783 12, 783 13.

Kabel-TV och bredband

Basutbudet på kabel-TV ingår som regel i hyran, därför behöver anmälan inte göras. Om ni önskar ett utökat utbud finns telefonnummer till kabel-tv i trapphuset. Bredband finns indraget i alla våra fastigheter och anmälan gör ni till bredbandsleverantören i huset.

Vädring

För att lägenheten ska kännas fräsch bör man med jämna mellanrum vädra. Tänk på att i sådana fall snabbvädra med tvärdrag (man öppnar flera fönster) i max 5–10 minuter. Stäng av termostaterna före vädring. Skaka inte mattor eller liknande från balkong eller fönster. Grannen kanske har sitt fönster öppet under er.

Husdjur

Att ha en trofast vän är för många en viktig sak som förhöjer livskvalitén. Med andra ord är det självfallet tillåtet med husdjur. I våra fastigheter får man dock inte bedriva kennelverksamhet eller uppfödning av djur. Era hundar, katter, hamstrar och kaniner får inte lämnas utan tillsyn om ni inte är säkra på att de klarar detta. När djuren ska rastas får de inte förorena i bostadsområdet, de ska dessutom hållas i koppel.

Ohyra

Om ni skulle drabbas av ohyra i er lägenhet ska ni omedelbart anmäla detta till förvaltningen på telefon 0455-107 55. Vi har avtal med Anticimex på samtliga våra fastigheter och det går även bra att ringa direkt till dem om ni har några frågor eller är osäkra. Ni kan även gå in på Anticimex hemsida anticimex.com. Det är naturligtvis förbjudet att mata fåglar eftersom fåglar skräpar ner och mat som hamnar på marken drar till sig råttor.

Uppsägning

Om ni mot förmodan önskar avflytta från er lägenhet så är det tre månaders uppsägningstid som gäller. Vid uppsägning ska ni skriftligen meddela förvaltningen (fyll i ert kontrakt på baksidan). Tre månaders uppsägningstid ska ni alltid räkna med även om ni har en vän som kan ta lägenheten redan i morgon. Anledningen till att vi håller ganska hårt på de tre månaderna är dels att vi kan ha någon som står i kö för en lägenhet med just det läget som er lägenhet har, vi kanske önskar välja ut vissa kategorier av hyresgäster till din lägenhet eller av något annat skäl välja den hyresgäst som passar oss. Ni får fråga men vi lovar dock aldrig en tidigare utflyttning.

Uthyrning

Om ni önskar en större eller mindre lägenhet går det bra att lämna en intresseanmälan. Likaså om ni har en vän som söker efter lägenhet kan ni eller er vän hämta en ansökan. Er vän kan då använda er som referens. Tel till Privatbostad är 0455-199 01 klockan 9.00–12.00

Flyttanmälan

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (https://skatteverket.se/flytta) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se).

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan.


Skötselråd

Som hyresgäst är du ansvarig att underhålla din bostad eller lokal. Var därför noga med att vårda golv, väggar, tak och inredning kontinuerligt. De flesta ytorna i våra lägenheter är tåliga och lättskötta. För de flesta material finns också speciella föreskrifter som bör följas. De flesta material går att rengöra med ljummet vatten och milt rengöringsmedel.

Badrum

En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel

är det bästa sättet att hålla porslin i WC och badrum snyggt. Ta bort wc-locket med jämna mellanrum och gör rent, spola av locket i duschen.

TAK

De flesta tak är svåra att rengöra.

Det går däremot bra att dammtorka taken emellanåt. Tänk på att ett jämnt smutsat tak oftast ser bättre ut än ett flammigt efter en misslyckad tvätt.

Skåp & snickerier

Tvätta målade och lackerade ytor

med vatten och milt rengöringsmedel. Undvik att använda skurpulver och starka rengöringsmedel då dessa ämnen kan göra ytan matt och repig.

Tvättstuga

Rengör silar och filter samt tvättmedelsfack

efter varje användning av tvättmaskin och torktumlare. Torka ur tvättmedelsfacket (det sitter en liten röd knapp längst in i facket så man kan ta loss det och tvätta det). Torka av maskinerna utvändigt. Rengör filter i tumlare liksom stänger och golv i torkrum. Torka ur tvätthon ordentligt, det får inte finnas några tvätt eller smutsränder kvar. Har du tvättat ylle så var noga med att även torka ur tvätt-trumman med våt trasa. Nästa hyresgäst som kommer tar ju för givet att maskinen är ren. Tänk på att en hel tvätt kan bli förstörd om luddet sitter kvar i maskinen. Släng tomma tvättmedelspaket och sköljmedelsflaskor i soporna och inte i luddspannen (töm luddspannen i brännbara sopor om den är full). Städa golvet i både tvättstuga och i torkrummet. Ställ tillbaka städredskapen.

Kök

Kyl & frys

ska regelbundet avfrostas för att ge en jämn temperatur och spara ström. Dessutom håller varorna längre. Hacka eller bryt inte bort isen då detta kan orsaka skada på kylgallret, låt istället isen tina.

Fett i filter och spiskåpor

ökar brandrisken. Rengör fläkt och ventiler regelbundet, då undviker du också att få ett fettlager på övriga ytor i lägenheten.

Rengör spisen

efter varje användning så inget bränns fast, det bästa är att enbart bruka en fuktig trasa. Använd däremot inte stålull som orsakar repor. För ugn och plåt finns effektiva rengöringsprodukter att köpa.

Avloppet i vasken

kan ibland lukta lite surt. Lösningen är Yes diskmedel blandat med varmt vatten som du häller i det ena avloppet samtidigt som du håller för det andra avloppet.

Undvik stopp i vasken

Olja och fett

Häll aldrig matolja eller stekfett direkt i vasken. Det stelnar i rören när det kyls ner. Torka stekpannan med papper innan du diskar den.

Kaffesump

Kaffesumpen förenar sig med stelnat fett. Kasta i stället sumpen i soporna.

Råa ägg

Kombinationen varmt vatten och råa ägg riskerar att bilda äggröra i vattenlåset.

Stearin

Bildar klumpar och kan orsaka stopp.

Gips, spackel och betong

Följer med ned i rören när du tvättar händerna och rengör arbetsredskap. Skölj istället av i separat hink eller balja. Låt sjunka till botten och släng inte ut i vasken.

Har du en diskmaskin

i din lägenhet skall bottensilen rengöras ofta för att undvika stopp orsakat av fett och matrester.

Väggar

Tapetserade ytor med vinyl eller målade väggar

tvättas med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Papperstapeter med plastskikt kan torkas med fuktig trasa. Övriga papperstapeter samt väv- eller linnetapeter kan dammsugas eller bara dammas av. Fläckar kan gå bort med suddgummi.

Ska du borra

kan du behöva rätt plugg för din vägg. Fråga i fackhandeln efter rätt hjälpmedel.

Vid eventuell avflyttning

ska samtliga hål spacklas igen och målas eller tapetseras. Använd den färg eller tapet som är på väggen.

Ett tips är att använda sänggavel

för att undvika fettfläckar som blir från huvud. Du är nämligen även skyldig att åtgärda fläckar.

Om du måste göra ett hål i tapeten

så gör först ett snitt i tapeten för att undvika att det blir ett synligt hål. Vik undan fliken och borra eller spika hålet i väggen bakom. När du inte längre vill ha hålet är det bara att limma tillbaka tapetfliken på plats.

Fönster

Om du vill ha rullgardin eller persienn

till dina fönster i din lägenhet får du själv köpa och montera dessa. För att montera en markis behöver du ett godkännande från oss.

Golv

Ett bra sätt att skydda golvet

är att sätta glidknappar av filt på dina möblers fötter.

Rengör parkett och plastmatta

med fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka genast.

Linoleum

som är en kalkbaserad matta rengörs med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Torka genast. Polish används sparsamt och bara när golvet börjar bli slitet.

Felanmälan

Använd ovan formulär eller maila på info@samfast.com
Genom att kontakta oss via detta formulär samtycker du att vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med GDPR (Allmänna dataskyddsförordningen).

Läs mer om vår dataskyddspolicy här

Tack för din felanmälan! Vi återkommer inom kort!
Oj då! Något gick fel när formuläret skickades in, vänligen försök igen!

Förekom felet

Som hyresgäst ansvarar du för skötsel av din lägenhet. Många av de fel som kan uppstå är enkla att undvika om du bara utför ett visst regelbundet underhåll. Till exempel:

Strömlöst?

Kontrollera säkringarna och byt ut dem.

Dålig ventilation i köket?

Se till att rengöra filtret i köksfläkten då och då.

Stopp i avloppet?

Det avhjälper du enkelt genom rensa golvbrunnen i badrummet med jämna mellanrum.

Is i frysen?

Ibland måste den bli avfrostad. Låt då isen tina i sin egen takt. Hacka aldrig bort is med kniv eller vassa föremål som kan skada frysen – du kan bli ersättningsskyldig. Rengör avrinningshålet och kontrollera att tätningslisten i dörrarna.